Період високих цін на руду і продукцію металургів закінчується, скоро вітчизняним підприємствам ГМК буде складно конкурувати на світових ринках, і в таких умовах неприпустимо підвищувати для них податки.

Про це заявив екс-перший заступник Міністра промислової політики України Сергій Грищенко.

"Це циклічна справа - був попит, часто ажіотажний, - і ціни на руду задралися до стелі. Причини-зростання потреби в Руді у Китаю після деякого спаду, потім попит у них зріс, а Китай - основний покупець руди на світовому ринку. Більше половини світового виробництва метпродукції-Китай, а рудою вони себе забезпечують наполовину, він - найбільший гравець на світовому ринку залізорудної сировини, перший виходить зі своїми ціновими пропозиціями, інші-орієнтуються на нього», - розповів Грищенко.

Крім того, за словами економіста, ще одним фактором, що сприяв зростанню цін на руду, був збій з поставками сировини з Бразилії, яка разом з Австралією і пар в числі провідних гравців ринку. Він підкреслив, що зростання цін на руду призвело до зростання цін на продукцію металургів. Однак в даний час почався зворотний процес – ціни на руду стали знижуватися, і відповідно впадуть ціни на продукцію меткомбінатів.

"Зараз ланцюжок прийде в рух у зворотному напрямку, все повернеться на круги своя. Нашим металургам треба бути готовим до того, що тільки почали добре жити за рахунок зростання цін - а тепер гроші скінчилися», - пояснив Грищенко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

На його думку, Якщо зараз влада підвищить податки для підприємств ГМК, що передбачається законопроектом №5600, металурги опиняться в складному становищі, і це спровокує тотальне зростання цін і економічну кризу.

«У цих умовах неприпустимо розгойдувати човен, збільшувати прямі або непрямі податки на Металургів, як у Законі 5600, - все повернеться через зростання внутрішніх цін на метал до зростання цін на ковбасу. А це вже відчують всі», - вважає Грищенко.

Раніше президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що ціни на руду прогнозовано знижуються і найближчим часом можуть впасти нижче 100 доларів/тонна, тому владі слід підтримати вітчизняних металургів, а не посилювати податковий тиск на них.

Повідомлялося, що 19 серпня ціни на руду на товарних біржах впали до $134,05 /т., що є найнижчим показником з весни 2021 року.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект Про внесення змін до Податкового кодексу (№5600), який передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди.