Промисловці та галузеві експерти в один голос закликають владу вже найближчим часом заборонити експорт металобрухту, який цього року досяг катастрофічних обсягів.

За їхніми словами, якщо пустити ситуацію на самоплив, то вже восени в Україні неминуче скоротяться обсяги виплавки сталі та експорту. А це означає зростання безробіття, зниження податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також скорочення валютної виручки, що ускладнить Національному банку завдання підтримки курсу національної валюти.

Про це йдеться в матеріалі "Рятівна заборона: як не допустити колапсу в українській металургії", опублікованому на сайті Мінпром.

"Навряд чи такий сценарій падіння української економіки влаштує Кабмін, так як відповідальність за погіршення соціально-економічної ситуації в країні, врешті - решт, ляже саме на нього», - зазначає народний депутат Муса Магомедов.

При збереженні поточних темпів експорту металобрухту, вітчизняне виробництво сталі протягом найближчого року може знизитися мінімум на 20%, прогнозують виробники. У той же час, падіння відчувають і сектори більш глибокої обробки металу, і виробники готової продукції в сфері машинобудування, а також суміжні до металургії галузі: транспорт, енергетика, виробництво феросплавів і вогнетривів. Все це може призвести до колапсу в українській економіці, вказують автори матеріалу.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Навіть якщо Україна експортує 1,5 млн.тонн металобрухту за поточними цінами, загальне зниження експортної виручки складе 1,4 млрд дол. Податкові надходження до бюджетів усіх рівнів можуть знизитися більш ніж на 19 млрд грн на рік», - наводиться в статті лист Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Нагадаємо, голова правління "Інтерпайп Втормет «Валентин Макаренко ще наприкінці липня заявляв про критичну ситуацію із забезпеченням металобрухтом, яка склалася на найбільшому вітчизняному електрометалургійному заводі»Інтерпайп Сталь". Зокрема, він заявляв, що на підприємстві може повторитися ситуація 2015 року, коли «Інтерпайп Сталь» через дефіцит сировини простоювала два місяці.

Раніше заступник міністра економіки-торговий представник України Тарас Качка допустив введення Кабінетом Міністрів тимчасової заборони на експорт металобрухту, якщо подібні заходи застосує Євросоюз. Як відомо, 70 депутатів Європарламенту вже підписали лист із закликом до Єврокомісії обмежити експорт брухту. З подібною пропозицією виступила і Європейська сталеливарна Асоціація Eurofer.