Якщо цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність на батька не діють, а вже час збирати дитину до школи, то є інші законні способи вплинути на безвідповідального колишнього чоловіка. Наприклад, штрафи за несплату аліментів.

У ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України йдеться про те, що за наявності боргу один з батьків має право отримати пеню з іншого. Розмір цієї виплати складає 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Сумуються пеня від дня прострочення сплати аліментів і до дня їх повного погашення або ж до рішення суду щодо стягнення пені. Проте її розмір не може перевищувати 100% заборгованості.

Суд нараховує пеню за тими аліментами, за якими є рішення суду або про які батьки домовилися в кабінеті нотаріуса. Врятують від сплати пені чоловіка лише непередбачувані ситуації: хвороба, помилка бухгалтера та неможливість сплати за інших поважних причин. Не передбачені штрафи також в тому випадку, якщо в угоді між батьками не прописані штрафні санкції.

У разі, якщо аліменти не сплачувались протягом року, то на боржника накладають штраф в розмірі 20% від суми боргу.

Якщо аліменти не сплачувалися 2 роки, то штраф зростає до 30% від суми заборгованості.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

У випадку заборгованості протягом 3 і більше років — пеня зростає до 50% від суми несплачених аліментів.

Міністерство юстиції України нагадало, що позови до боржника пред'являються в суд за місцем його проживання або перебування. Позови також приймаються за зареєстрованим місцем проживання чи перебування особи, на чиє ім'я повинні перераховувати аліменти. У справах з надання аліментів не передбачено сплату судового збору.