П'ятниця, 13-е - це особливий день з точки зору людських забобонів. Нічим іншим він, чесно кажучи, не примітний. Однак саме в цей день мільйони забобонних у всьому світі будуть відчувати себе дуже ніяково, поки займаються своїми справами, або працюють.

Всі ці люди, усвідомлюють вони це, чи ні, страждають так званої "параскаведекатріафобією" - боязню 13-го числа, якщо простіше. При цьому фобія інших людей приносить прибутки творцям фільмів жахів, укладачам гороскопів та іншим, хто зацікавлений в тому, щоб 13-е число продовжували вважати нещасливим.

Звідки взагалі взялася традиція вважати 13-е число нещасливим? Цілком можливо, що виною всьому стародавні міфи та легенди. У них число 12 зазвичай називається найдосконалішим і повним (12 богів Олімпу, 12 місяців в році та т.д.). При цьому завжди є хтось 13-й-головний антагоніст богів, злісний демон або дух, або хтось ще, хто протиставляється їм.

Також причина може бути в біблійній традиції, де вважається, що Ісуса розіп'яли в п'ятницю - традиційний день страт в Римській імперії. А зрадив його, згідно з тією ж Біблією, Юда Іскаріот - 13-й апостол.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Остаточно саме п'ятниця у зв'язці з 13-м числом була увічнена в США - оскільки там п'ятниця теж була днем страт в традиції XIX століття. Таким чином, два поняття просто злилися в одне. Чимало зробила для популяризації саме цієї дати, як нещасливої, і американська кіноіндустрія. І відбиття цього забобону найкраще помітно саме в американській культурі. Так, готелі та хмарочоси в США не мають 13-го поверху, а аеропорти - 13-го виходу.

Що стосується нещасть і проблем, які трапляються в п'ятницю 13-го - дослідження показують, що найчастіше їхня кількість не більша, ніж в інші дні, а невеликі відхилення можна пояснити силою самонавіювання людини. Як відомо, якщо довго вірити в те, що на голову впаде цегла - коли-небудь вона на неї впаде.

Ну а в інших культурах відмінності ще більш кидаються в очі. Так, греки вважають нещасливим вівторок, 13-е, а італійці - чомусь п'ятницю 17-го числа. Тому можна розслабитися і видихнути - п'ятниця 13-е не більш небезпечна, ніж будь-який інший день тижня в XXI столітті.

Раніше ми розповідали про те, які забобони та звички тягнуть з дому гроші. А ще - які прикмети треба знати про кухню, щоб у хаті панував порядок.