Кіберполіція затримала 33-річну жительку Кривого Рогу, яка незаконно оформлювала онлайн-кредити на інших громадян у різних фінансових та мікрокредитних установах.

Про це стало відомо під час спільного брифінгу кіберполіції, Мінцифри та НБУ.

З'ясувалося, що жінка виманювала необхідну інформацію для оформлення кредитів. Це були паролі та логіни до електронної пошти, акаунтів соціальних мереж, паспортні дані, фінансовий мобільний номер тощо. За допомогою цієї інформації вона зламувала акаунти, де могли зберігатися документи та інші особисті дані.

Кіберполіція, фото з офіційного сайту
Кіберполіція, фото з офіційного сайту

Після цього вона підроблювала фінансові номери потерпілих на свій та отримувала доступ до онлайн-банкінгу громадян. Це дозволило їй не лише "виводити" кредитні гроші, але й оформлювати нові кредити на потерпілих.

За даними поліції через шахрайську схему жінки постраждало 40 людей. Збитки становлять понад 300 000 гривень.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У ході розслідування було встановлено, що жінка здійснила вхід до мобільного застосунку Дія. Проте зазначається, що через захищеність Дії неможливо отримати онлайн кредит без участі власника. При цьому кіберполіція проаналізувала 1500 звернень українців щодо шахрайства з кредитами, і у жодному з них Дія не фігурувала.

“Мінцифра постійно працює над захистом застосунку Дія. Її безпека — це основа послуг. Ми завжди матимемо виклики в цифровому просторі. Вони будуть спільними для всіх — органів влади, держслужбовців та кожного українця”, — заявив перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб.

Олексій Вискуб, фото Мінцифри
Олексій Вискуб, фото Мінцифри

У будинку підозрюваної провели обшуки та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, копії підроблених документів та SIM-картки, що використовувалися у протиправній діяльності. Жінці оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Їй загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадавши,телефонні шахраї обібрали довірливих пенсіонерів на сотні тисяч гривень: популярна схема досі працює. Правоохоронці затримали організовану злочинну групу.

Як повідомляв портал Знай, шахрай спритно обвів касирку навколо пальця: як не попастися на новий прийом. Зловмисник намагався обдурити касирку в магазині.

Також Знай писав, що молода львів'янка повторила трагічну долю Ганни Кареніної. Жінка загинула на місці НП.