Відомий український генетик розповів, наскільки спадковість впливає на наш розумовий та фізичний розвиток. Про це він розповів ведучій Раміні Есхакзай в новому інтерв'ю для YouTube-каналу "Ходят слухи".

На запитання Раміни, чи впливає генетика на те, що людина має зайву вагу, вчений відповів, що це залежить як від спадковості, так і способу життя. Власне кажучи, так він відповів на більшість запитань Есхакзай.

Раміна Есхакзай та Олександр Коляда

Генетик сказав, що на всі людські ознаки впливає як генетика, так й інші фактори. Навіть голос за політичну партію на виборах теж здійснюється внаслідок впливу генів, і завдяки ним же люди визначають вподобання в їжі, каже вчений.

"З іншого боку, навіть на найпримітивніші показники - на твій зріст, наприклад, генетика впливає менше, ніж на те, скільки тебе годували в дитинстві та інші подібні речі. Тому завжди буде відповідь і "так", і "ні", і завжди буде відповідь "частково". Тому на повноту - це те саме," - розповідає Коляда.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Олександр Коляда

Вчений також згадав про спеціальний ген FTO, який впливає на повноту і дуже підвищує ризик появи дитячого ожиріння, так як експериментальним чином було доведено вплив цього гену на те, наскільки часто людина хоче їсти.

На питання Раміни, чи впливає ДНК людини на її менталітет, Олександр Коляда відповів, що, радше за все, генетика на це не впливає.

"Якщо це ідея про те, що якщо взяти мешканця України і пересадити його кудись в Африку, він виросте і в 30 років захоче борщу дуже сильно, і по пам'яті його буде тягти до всього червоного і рідкого, то ні, такого немає і бути не може," - відповів Коляда.

Рамина Есхакзай

Стосовно того, чи передається рівень інтелекту за спадком, генетик відповів, що байки про те, що інтелект передається від батька до доньки та від матері до сина не мають жодного зв'язку з реальністю. Коляда з'ясував, що автором цього міфу виступив популярний психолог, який навіть не має профільної освіти.

"Інтелект - це дуже складна штука. Ми в науці до кінця не розуміємо, що це таке. Але якщо думати про нього, як про щось близьке до IQ - те, що показують IQ-тести. То він успадковується не погано і не добре - десь на рівні успадковуваності 30%," - говорить вчений.

Тим часом, колишня Віталія Козловського Раміна Есхакзай розповіла інтимні подробиці про те, як дівчатам варто поводити себе в ліжку.

А колега Раміни та співачка Оля Цибульська дала корисну пораду своєму куму DZIDZIO, який розлучився зі своєю дружиною.

Крім того, Соломія Вітвіцька показала нову сукню з декольте в Instagram.