Чому комарів стало більше та наскільки вони є для нас небезпечними, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За словами Ялового, у світі налічується близько 3 тисяч видів комарів. В Україні мешкають понад 100 видів. Ентомологи кажуть, що сезон комарів триває протягом семи місяців - з квітня по жовтень. Різке ж збільшення кількості комах спостерігають не лише цього року.

"Активне розмноження комарів починається, коли впродовж тривалого періоду дощі чергуються з теплом. Саме така погода тримається останні пару тижнів в Україні", - зазначив Костянтин Яловий.

Він нагадав, що комарі переносять Бореліоз (хворобу Лайма), лімфатичний філяріоз (зараження паразитами) і туляремію (бактеріальне захворювання). Укуси викликають алергічні реакції майже у всіх людей. Але найбільшою загрозою є малярія - небезпечне для життя захворювання, що викликається празитами й передається через укуси інфікованих самок малярійних комарів.

За підрахунками ВООЗ, у 2019 році в усьому світі на малярію захворіло 229 мільйонів людей. Близько 409 тисяч людей померло. В Україні ж, за даними МОЗ, щороку реєструють близько 50 випадків захворювання. У 100% випадків пацієнти заражаються під час подорожей. Загалом передача малярії відбувається в 87 країнах світу. Найбільше ризикують туристи, які подорожують по Африці, Індії, Шрі-Ланці, Бразилії, В'єтнаму і Колумбії. Саме тому перед поїздкою в ці регіони варто пройти курс хімієпрофілактики проти малярії.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Як стверджує Яловий, хоча в Україні малярійні комарі теж є, небезпеки зараження вони поки що не несуть: постійні джерела інфекції відсутні, а клімат не дозволяє збудникам хвороби встигнути розвинутися.

"Разом з тим через глобальне потепління, український клімат з кожним роком змінюється. У разі, якщо разом з підвищенням температури в Україні почастішають тривалі періоди високої вологості, малярія почне поширюватися й у нас. Наскільки масовим буде це явище, залежить від інтенсивності кліматичних змін. Це ще один із десятків і сотень фактів, які доводять необхідність дбати про довкілля і боротися з глобальним потеплінням", - сказав Костянтин Яловий.