В Україні продовжують стрімко зростати ціни на помідори. Вже третій тиждень поспіль вартість цього популярного овочу неухильно підвищується. Наразі ціна на помідори досягла 40-55 грн/кг, що в середньому на 12% більше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Такі дані наводять аналітики проєкту EastFruit.

Основною причиною, що призводить до подорожчання, є суттєве скорочення пропозиції на ринку. Цього року місцеві фермери зіткнулися з численними труднощами. Зокрема, несприятливі погодні умови стали причиною втрати значної частини врожаю ґрунтових томатів. Учасники ринку зазначають, що погода негативно вплинула на обсяги врожаю, особливо у відкритому ґрунті, де рівень втрат став значним.

Помідори, скріншот: YouTube
Помідори, скріншот: YouTube

Зі скороченням пропозиції помідорів на ринку, попит на тепличні томати значно зріс. У свою чергу, виробники скористалися цією ситуацією та вкотре підвищили відпускні ціни на свою продукцію. Споживачі, зважаючи на обмежену доступність томатів, змушені платити більше, аби задовольнити свій попит.

Варто зазначити, що порівняно з кінцем серпня 2023 року, нинішня ціна на помідори вже у 2,4 раза перевищує показники минулого року. Таке різке зростання цін на ринку викликає занепокоєння серед споживачів, а також піднімає питання про доступність овочів для широких верств населення.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Аналітики не виключають, що ціни на помідори можуть продовжити своє зростання і надалі. Причини такого можливого розвитку подій криються у прогнозах щодо подальшого скорочення пропозиції на ринку. У зв'язку із закінченням сезону відкритого ґрунту, основна частка томатів постачатиметься тепличними господарствами, які мають обмежені обсяги виробництва.

Зростання цін на помідори вже відчутно вплинуло на споживчі настрої. Багато хто з українців обирає альтернативні продукти або скорочує обсяги покупок, намагаючись уникнути зайвих витрат. У той же час, ситуація, що склалася, також викликає занепокоєння серед підприємців, які працюють у сфері харчування, адже підвищення цін на сировину неминуче призведе до зростання вартості страв у ресторанах та кафе.

Нагадаємо, для пюре потрібно 24 грн: під час урожаю супермаркети різко підняли ціни на сезонні овочі

Раніше ми розповідали, що філе по 167 грн, а гомілка - всього 63: супермаркети встановили "осінні" ціни на свинину та курятину

Також, осінь починається зі 177 грн за лоток: супермаркети оновили ціни на яйця, хліб і олію