Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що для виходу на пенсію в Україні доведеться працювати довше. Важливо розібратися, що саме збираються міняти спеціалісти Пенсійного фонду.

Відомо, що через пенсійну реформу вже наступного року в Україні збільшаться вимоги до кількості страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню від прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

2024 року для виходу на пенсію у 60 років (як чоловікам, так і жінкам) потрібно мати не менше 31 року страхового стажу. Якщо стажу не вистачає, то вийти на пенсію можна буде у 63 роки (за наявності не менше 21 року страхового стажу) та у 65 років (за наявності не менше 15 років страхового стажу).

Популярні новини зараз
Конфіскація майна ухилянтів: що буде з власністю, оформлену на дружину В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Однак уже 2025 року вимоги до кількості необхідного страхового стажу зміняться. Для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде 32 роки страхового стажу. У 63 роки можна буде оформити пенсію за наявності щонайменше 22 років стажу, а 65 років — щонайменше 15 років стажу.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Вимоги до стажу підвищуватимуться щорічно на один рік — до 2028 року.

У 2026 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде не менше 33 років страхового стажу, у 63 роки – не менше 23 років, у 65 років – не менше 15 років.

У 2027 році вийти на пенсію у 60 років можна буде за наявності не менше 34 років страхового стажу, у 63 роки – не менше 24 років, у 65 років – не менше 15 років.

У 2028 році і надалі для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде накопичити не менше 35 років страхового стажу, у 63 роки – не менше 25 років, у 65 років – не менше 15 років.

Якщо до 65 років особа не матиме бодай 15 років стажу, пенсію їй не оформлять. У такому разі можна розраховувати лише на тимчасову державну соціальну допомогу. Вона оформляється раз на півроку (під час дії воєнного стану продовжується автоматично) та її розмір становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

При цьому така виплата не може перевищувати прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (у 2024 році це 2361 гривня).

Нагадаємо, 30 вересня все зміниться: держава знатиме все про ваші рахунки.

Раніше повідомлялося, страховий стаж для пенсії: ПФУ дала безцінну раду.

Також, гроші на пенсії на соцвиплати: українцям зробили тривожне попередження.