Заборгованість жителів Києва за комунальні послуги, зокрема водопостачання, опалення та водовідведення, досягла значної суми в 7,5 мільярда гривень. Це повідомило підприємство "Київтеплоенерго". Компанія застерегла, що боржникам можуть загрожувати штрафи.

Загальна сума боргів киян за гаряче водопостачання та опалення перевищує 6,2 мільярда гривень, а заборгованість за холодну воду та водовідведення складає близько 1,2 мільярда гривень.

Опалення / фото: Freepik
Опалення / фото: Freepik

Виявилося, що 16% споживачів несуть на собі майже 4,5 мільярда гривень боргу, а близько 10% абонентів не платили за комунальні послуги протягом всього минулого опалювального сезону 2023/2024 років.

З-поміж майже мільйона особових рахунків у Києві, 160 тисяч постійно накопичують борги і не вдаються до реструктуризації заборгованості.

Популярні новини зараз
Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Енергетичний експерт Юрій Корольчук говорить, що серед боржників є різні категорії людей. Одні дійсно не мають грошей, щоб платити за комунальні послуги, а інші не хочуть платити, навіть якщо у них є гроші. Він також зауважив, що "рано чи пізно тарифи піднімуться, а борги зростатимуть і виникне патова ситуація".

Штрафи. Фото: politeka
Штрафи. Фото: politeka

Експерт Юрій Корольчук вказав, що серед боржників є власники квартир, які не проживають у них через переїзд або не здають в оренду.

"Київтеплоенерго" пропонує боржникам реструктуризацію, що дозволяє уникнути штрафів і зберегти право на субсидію. За останні півроку було укладено 563 договори реструктуризації, що вдвічі більше, ніж торік.

У грудні 2023 року скасували мораторій на штрафи для боржників, і тепер нараховується пеня за затримку платежів. Олег Попенко зазначив, що для вирішення проблем житлово-комунальної сфери потрібні великі інвестиції, оскільки 90% житлового фонду потребують ремонту.

Нагадаємо, 10 годин вистачить, щоб помитися? В Україні вводять "тестові" графіки відключення води

Раніше ми писали про те, що "Київводоканал" дав важливе роз'яснення з приводу оплати рахунків: що потрібно знати

Вам буде цікаво дізнатися графіки подачі води: у "Київводоканалі" попередили мешканців столиці