Пенсіонери в Україні мають право на безкоштовний проїзд у міському наземному транспорті, такому як автобуси, тролейбуси, трамваї, і в приміських електричках. Однак, це право не поширюється на таксі та маршрутки, де за проїзд потрібно платити.

Це право закріплене постановою Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. № 354. Пенсіонери, які вийшли на пенсію за віком, можуть користуватися безкоштовним проїздом, але є кілька умов:

Посвідчення

Отримання пенсійного посвідчення, скріншот з відео
Отримання пенсійного посвідчення, скріншот з відео

Пенсіонер повинен мати при собі пенсійне посвідчення або довідку встановленого зразка. Без цього документу безкоштовний проїзд не надається.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Електронний квиток

У разі автоматизованої системи обліку оплати проїзду пенсіонер повинен мати електронний квиток, зареєстрований у цій системі. Квиток видається безкоштовно.

Метро

Київський метрополітен. Фото: 5 канал
Київський метрополітен. Фото: 5 канал

За проїзд у метро пенсіонерам доведеться заплатити, оскільки безкоштовний проїзд на цей вид транспорту не поширюється.

Перевізники зобов’язані надавати пільговий проїзд пенсіонерам і не можуть безпідставно відмовляти. У разі відмови вони можуть нести відповідальність за свої дії.

Також наш портал інформував, українцям по-новому продаватимуть залізничні квитки

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що випхали з маршрутки, бо немає місць для пільговиків: як отримати компенсацію, якщо відмовляють у безкоштовному проїзді

Вам буде цікаво дізнатися щоб не стався транспортний колапс: плату за проїзд підняли на 5 гривень