Гладіолус - дуже гарна квітка, яка буде окрасою будь-якої ділянки. Також з ним виходять вишукані та шикарні букети.

Звичайно, як будь-яка горда квітка гладіолус вимагає і особливого догляду. Про основні секрети врощування цієї квітки ми розповімо нашим читачам, щоб усі сусіди були в захваті від вашої ділянки.

Гладіолуси, скріншот: Youtube
Гладіолуси, скріншот: Youtube

Існує цілих 9 дуже важливих правил вирощування цієї прекрасної квітки.

1. Місце посадки

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Його бажано змінювати щорічно. Або ж вирощувати гладіолуси на одному місці не більше 2-3-х років. При цьому врахуйте, що рослина любить світло і не переносить холодних і рвучких вітрів.

2. Грунт

Для гладіолусів підійде практично будь-який грунт. Вони не надто вимогливі до нього. Але не варто забувати, що на ділянці з легким грунтом потрібно частіше виробляти поливи, а з важким - розпушування.

3. Обробка цибулин

Перед посадкою цибулини рекомендується обробити стимуляторами росту (Імуноцитофітом, Гетероаксином, Гуматом натрію). А знову придбаний матеріал не зайвим буде обробляти Фундазолом або Оксихомом для профілактики грибних і бактеріальних захворювань.

4. Час посадки цибулин

Існує і загальне правило для всіх регіонів: потрібно висаджувати бульбоцибулини, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 10ºС.

Помічено: Коли листя на березі стане розміром з п'ятикопійчану монету - пора приступати до посадки. Для дорослих цибулин приблизна схема посадки така: 15-20 см в ряду і 30-40 см між рядами, для дітки - 5-7 см в ряду і 15-20 см між рядами. Глибина посадки зазвичай становить три діаметри бульбоцибулини.

Гладіолуси, посадка. Фото: Знай.uа
Гладіолуси, посадка. Фото: Знай.uа

5. Підживлення

На родючих, щорічно удобрюваних (перегноем, компостом) грунтах можна обійтися і без підживлень. А якщо земля бідна, у червні гладіолусам важливіше всього отримати азот і калій, в липні - азот, калій і фосфор, а в серпні - тільки калій і фосфор. Дозування - по інструкції на упаковці.

Підживлення бажано давати дробово (невеликими частинами), поєднуючи їх з поливами. І пам'ятайте, що не можна застосовувати свіжий гній.

6. Грамотний полив

Поливати рослини потрібно рясно, але раз на 5-10 днів. Це залежить від стану ґрунту, адже коріння може йти на глибину до 40 см.

Краще всього поливати гладіолуси ввечері теплою водою. І врахуйте, що достатнє зволоження ґрунту особливо важливо, коли виходить 3-4-й лист, так як саме в цей час формується квітконос.

7. Боротьба з шкідниками і хворобами

Профілактичну обробку проти основних шкідників (попелиці, гусениць, тріпсів і павутинного лісу) слід проводити 2-3 рази за літо будь-яким інсектицидом (Карбофосом, Актелліком, Фітоверм. Також можна використовувати відвари або настої тютюну, чистотілу, деревію, але вони менш ефективні, тому кількість обробок доведеться збільшити.

Для захисту від хвороб 2-3 рази за сезон гладіолуси слід обробити фунгіцидами (Мідним купоросом, Xомом, Окcихомом). Особливо це важливо у дощове літо. І обов'язково своєчасно видаляйте з дільниці хворі рослини, щоб зараза не перекочувала на здорові пагони.

Гладіолуси, скріншот: Youtube
Гладіолуси, скріншот: Youtube

8. Викопування цибулин

Не варто запізнюватися з викопуванням гладіолусів, особливо якщо осінь стоїть холодна і дощова. Якщо правило, рослини готові до прибирання через 4-6 тижнів після цвітіння, це приблизно в середині вересня. Але навіть в умовах сухої і теплої осені - не пізніше 15 жовтня.

Після викопування рослин потрібно видалити їх стебла, а цибулини - промити в проточній воді за допомогою друшляка. Потім скласти в капроновий мішечок для обов'язкової обробки інсеитицидом і ще раз промити у воді.

Сушити цибулини гладіолусів слід тиждень при температурі 25-28ºС, а потім 6-8 тижнів при температурі не нижче 20-22ºС. Пам'ятайте: їх краще пересушити, ніж недосушити.

9. Зберігання цибулин гладіолусів

Ідеальна температура для зберігання - 4-6ºС при вологості 60-70%. Зберігають цибулини в льоху, здалеку або на утепленому балоні. У міській квартирі доведеться знайти найхолодніше і обов'язково сухе місце, далеко від радіаторів. Можна зберігати і на підвіконні, загорнувши бульбоцибулини в кілька шарів паперу, але не біля самого крісла.

При порушенні температурного режиму в деяких сортів вже в лютому з'являються паростки. За 3-4 тижні до посадки всі паростки понад 5 см потрібно видалити. На момент посадки прокинуться ще 1-2 сплячі бруньки. ‍‍

Гладіолуси, скріншот: Youtube
Гладіолуси, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що потрібно обов'язково покласти у лунку для гарних квіток гладіолуса.

Раніше ми повідомляли, як врятувати плодові, польові, овочеві культури та виноград від лускокрилих шкідників: аграрій назвав найефективніший спосіб.