Вирішальний вердикт – за президентом

Найрезонанснішим рішенням Парламенту цього тижня стало затвердження скандального "антинародного" закону – низка передбачених ним податків суттєво вдарить по гаманцю тисяч українців. Ця новина викликала масову хвилю протестів як серед звичайних громадян, так в експертному колі. На ситуацію миттєво відреагували і міжнародні фахівці, висловивши своє категоричне "Проти". На "відкаті" закону наполягають і десятки нардепів - вони ініціювали одразу 24 постанови щодо скасування рішення ВРУ про прийняття в цілому законопроекту № 5600. І сьогодні вони були винесені на розгляд Парламенту. Деталі зясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Кабмін
Денис Шмигаль - фото Кабмін

Підміна понять і "Ні" від Америки

Як відомо, за прийняття № 5600, ініційованого Кабміном, у другому читанні проголосувало всього 255 нардепів – і більшість з них забезпечила фракція "Слуга Народу". І, як виявилося, це невипадково.

Колеги "по цеху" стверджують, що остаточний варіант документу став абсолютно неприйнятним, втративши всі ознаки обіцяного монобільшістю "антиолігархічного" закону.

"Це досить ганебна історія: починалося все як "антиолігархічний" законопроект – "Слуги Народу" як мантру повторювали, що змусять олігархів платити в казну не менше 30 млрд. Та, коли нам Уряд презентував Бюджет-2022, міністр фінансів вже чітко назвав його "ресурсним" – при цьому замовчується, що основним ресурсом стали звичайні люди, а не олігархи. Тут величезна кількість деталей, які безпосередньо впливають на малий, середній і великий "неолігархічний" бізнес", - зазначає перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Ринок, фото: Знай.ua
Ринок, фото: Знай.ua

"Під каток" потраплять і українські аграрії – даний закон обкладає податком у 18 % постачальників сільськогосподарчої продукції.

Скріншот
Скріншот

За словами нардепа, заявлений показник поповнення бюджету у 30 млрд можна було б забезпечити, не накладаючи шалені податки на громадян – як це передбачено у кінцевому варіанті № 5600.

"Вони змішали в купу все: і селян, які мають невеличкий наділ, і малих підприємців. При бажанні, дійсно, заробити грошей для бюджету є, як мінімум, 3 напрямки – незаконний алкоголь, тютюн і бензин. За розрахунками бізнес-асоціацій і експертів, це дало б не менше 25-30 млрд – без жодного підвищення податків, поборовши контрабанду. Замість цього вони зробили "цапами-відбувалами" звичайних громадян, примусивши їх платити в часи коронакризи", - повідомляє Андрій Осадчук.

Андрій Осадчук - фото з Фейсбук
Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

Проти запровадження норм проголосованого Закону виступають і міжнародні фахівці.

"Колеги, що ви робите? Ви вже не чуєте навіть Асоціації – Федерація роботодавців говорить про тотальний тиск цього закону на бізнес. Європейська Бізнес Асоціація та Американська торговельна палата проти – і вони надають свої висновки. Прийняттям цього "анти-селянського" закону ви оподаткували на сьогоднішній день українське село", - зазначив з трибуни член Комітету з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

Верховна Рада - фото з Фейсбук (Вадим Івченко)
Верховна Рада - фото з Фейсбук (Вадим Івченко)

Заклик до Зеленського: SOS – від тисяч громадян

Достукатися до представників влади власними способами намагаються і у Федерації роботодавців України – вони захищають інтереси тисяч підприємств, які у сукупності генерують 70% ВВП України і дають роботу близько 5 млн людей.

Ґрунтовну оцінку кричущих наслідків проголосованих "податкових" змін вони висловили у "Відкритому зверненні ФРУ" до президента, Верховної Ради і Кабміну.

Федерація роботодавців України, Відкрите звернення - фото ФРУ
Федерація роботодавців України, Відкрите звернення - фото ФРУ

Як відзначив голова Ради Федерації роботодавців України, даний закон не лише створить умови для посилення необґрунтованого тиску на бізнес, а й призведе до погіршення інвестиційного клімату в Україні.

"Ми глибоко занепокоєні критичними ризиками для розвитку бізнесу, інвестиційного клімату та економічного розвитку в цілому. Даний закон не враховує позицію бізнесу, ігнорує принципи стабільності і прогнозованості податкової політики та матиме негативний вплив на сумлінних платників податків. А деякі положення законопроекту № 5600 лише посилять тиск на легальний бізнес і створять передумови для тінізації підприємницької діяльності", - зазначає голова Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Федерація роботодавців України - фото ФРУ
Федерація роботодавців України - фото ФРУ

У Відкритому зверненні до "верхівки" влади також і чіткий перелік положень, що потребують корегування – як підкреслюють у Федерації, ці правки допоможуть запобігти масштабним негативним наслідкам.

Скріншот
Скріншот

Про "сніжний ком" наслідків заявляють і експерти. Цікавою тематичною добіркою поділився кандидат економічних наук Віктор Оніщенко.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Українці повстали: "Терор і знущання" – чи почули в Раді?

Обурення щодо цього закону висловлюють і тисячі українців. А обговорення у соцмережах не вщухають і досі.

Люди відверто заявляють, що запровадження цих "антинародних" змін може стати початком податкового терору в Україні.

"ЗПУ 5600 – це знущання над платниками податків. Середній клас ніяк не може встати на ноги після коронавірусних локдаунів", - пише автор одного з коментарів.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

А передбачені законом оновлення українці порівнюють із сталінськими репресіями.

"Ах яка "радість" нам, власникам земельних паїв, від ухвалення цього закону – у 6 разів збільшиться податок за землю. А наскільки збільшилися ціни на добрива, на ГДМ, на хімію, на запчастини до техніки, хтось підраховував це? А тим більше, коли посуха. А зерно закуповують за копійки. Жах!", - обурюється мешканець м. Білгород-Дністровський Павло Дорошенко.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Втім, незважаючи на чисельні обурення в суспільстві і вимоги десятків народних депутатів, жоден з винесених на розгляд проектів Постанов так і не набрав необхідної кількості голосів.

Голосування - скріншот
Голосування - скріншот

Для затвердження "анти-податкових" ініціатив не вистачило голосів монобільшості – більшість представників фракції "Слуга Народу" утримались.

Голосування - скріншот
Голосування - скріншот

Однак, шанси на "відкат" та корегування положень цього закону все ж залишаються – після ухвалення Верховною Радою його має підписати президент України.

Володимир Зеленський. Фото: Українська правда.
Володимир Зеленський. Фото: Українська правда.
Володимир Зеленський. Фото: Українська правда.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.