Запровадження очікується з 1 січня 2022 року

Одним з важливих законопроектів, які сьогодні розглянула Верховна Рада, став № 4669 – із запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів. Він має стати заохочувальною "приманкою" для повернення в Україну трудових мігрантів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Максимум – 150 тисяч, у списку поки 700 осіб

Даний законопроект, ініційований Кабміном у червні 2021 року, передбачає впровадження системи стимулюючих заходів для українців, що працюють за часів пандемії або працювали до цього за кордоном.

Як йдеться в положеннях документу, граничний розмір допомоги для економічної реінтеграції не буде перевищувати 150 тис грн.

Денис Шмигаль, Володимир Зеленський  - фото Кабінету Міністрів України
Денис Шмигаль, Володимир Зеленський - фото Кабінету Міністрів України

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Щоправда, кількість потенційних кандидатів на їх отримання, прорахована авторами законопроекту, здається мізерною.

"З 400 тисяч трудових мігрантів лише 10% повернулися і працюють за кордоном в умовах пандемії COVID-19 з урахуванням наявності посвідок на тимчасове перебування та раніше укладених контрактів. Передбачається, що таку допомогу зможуть отримати в установленому порядку понад 700 осіб", - зазначено у № 4669.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Окрім фінансового "кушу", програма передбачає ще кілька бонусів. Це:

  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття,
  • можливість підтвердження професійної кваліфікації, здобутої шляхом неформального професійного навчання (в тому числі, і отриманого за кордоном).

Відповідні зміни будуть внесені у закони України "Про зайнятість населення" та "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

заробітчани, скріншот з відео
заробітчани, скріншот з відео

Отримають лише "бізнесмени": на що перевірять?

А от переліку головних вимог до "кандидата-заробітчанина" зрадіють далеко не всі.

Більшість охочих одразу "відсіються", оскільки коло осіб, які можуть претендувати на виплати, досить обмежене. Кожен обов'язково має пройти офіційну перевірку, що складається з кількох етапів.

"Запровадження відповідної допомоги стане одним із ефективних стимулів для повернення з-за кордону трудових мігрантів та інвестування коштів, отриманих ними від оплачуваної діяльності в державі перебування, в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні з урахуванням набутого ними досвіду та навичок", - йдеться у Пояснювальній записці до законопроекту № 4669.

ЦНАП, скріншот з відео
ЦНАП, скріншот з відео

Як зазначено в документі, право на отримання допомоги для економічної реінтеграції має громадянин України, який провадив оплачувану діяльність за кордоном більше 1 року, за умови:

  1. Інвестування коштів, отриманих трудовим мігрантом від оплачуваної діяльності за кордоном, в започаткування/розвиток власної підприємницької діяльності в Україні (розмір інвестиції повинен бути пропорційним або перевищувати розмір допомоги для економічної реінтеграції);
  2. Підтвердження отримання коштів від оплачуваної діяльності за кордоном;
  3. Проходження конкурсного відбору проектів бізнес-планів;
  4. Реєстрації в установленому законом порядку юридичної особи або фізичної особи–підприємця.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Сьогодні Парламент розглянув даний законопроект в першому читанні.

Втім, внаслідок виявлення низки незначних "прогалин" в тексті документу, 330 голосами "За" він був повернутий Уряду на доопрацювання.

У разі затвердження даного Закону в цілому, виплати почнуть видавати з 1 січня 2022 року.

Втім, коли саме № 4669 знову потрапить до сесійної зали, поки невідомо.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні запрацює нова система оформлення документів: на кону – сотні гривень і години в чергах.