Знай.ua дізналися усіх подробиць

З 1 вересня на українських учнів чекають кардинальні зміни – десятки шкіл по всій країні перейдуть на профільне гімназійне навчання. А "шаблоном" інновацій, які будуть впроваджені, стали сучасні стандарти освітньої системи штату Нью-Гемпшир на півночі США, відомого як Нова Англія. Знай.ua поспілкувалися з секретарем Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, яка щойно прибула з робочого візиту у Нью-Гемпшир, та дізналися про новинки Нової української школи (НУШ) і майбутні освітні зміни.

Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук
Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук

"Міксовані" уроки, хоббі-предмети і ліцеї замість шкіл

Система освіти у Нью-Гемпширі відрізняється від інших штатів США – вона більш схожа на систему освіти Великобританії.

"Їх система дуже схожа і з нашою програмою Нової української школи, яку ми наразі впроваджуємо: так само початкова – з 6 років, закінчують у 18, укрупнення шкіл зі створенням профільних. Там вже існують різні предмети, як, наприклад, хореографія, театр, робототехника – у нас теж це передбачається. Але дуже важливо, як це громади на місцях впровадять", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук
Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

З 1 ж вересня в Україні стартують схожі зміни – для учнів десятків шкіл будуть введені "міксовані" уроки.

"За програмою НУШ до цього вчилися лише молодші класи – з 1 по 4. Цього року 5-й клас піде вже до гімназії і в середніх класах навчатимуться за гімназійною програмою. Це буде впроваджено у кількох школах кожного обласного центру – Харків, Дніпро, Київ та ін. В програмі з'являться інтегровані предмети: наприклад, історія перемежовуватиметься з малюванням і англійською, а природничі науки – з географією та хімією", - зазначає Наталія Піпа.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

Решта ж шкіл наразі можуть перепрофільовуватися за бажанням, а з 2027 року профільні школи – вони ж ліцеї – будуть створені у всіх містах України.

"Ліцеї будуть професійного спрямування. На базі училищ можна буде отримати кваліфікацію, а також будуть 10-11-12 класи академічного спрямування – де учнів будуть готувати до закладів вищої освіти. Зменшиться і кількість предметів: замість 17-20, які зараз вивчають випускники, планується близько 12. 50 % з них будуть обов'язковими, 30 % - згідно профілю, а 20 % - на власний вибір", - підкреслює народний депутат України Наталія Піпа.

Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук
Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук

Вступ до вишу і від'єднання старших класів

В українській освіті наразі впроваджується ще один "Нью-Гемпширський" стандарт – окремі заклади для учнів 10-12 класів.

"Старша школа Нью-Гемпшира налічує від 200 до 4000 учнів – це залежить від району та містечка. Термін навчання в старшій школі там 4 роки, а у нас навчання буде протягом 3 років. Профільна школа там окремо функціонує від початкової та середньої. Лише де-не-де дозволяється, щоб середня і старша були разом, але 3 в комплексі ніде не побачиш", - розповідає Знай.ua секретар профільного Комітету Верховної Ради Наталія Піпа.

І в Україні вже з'явилися перші приклади закладів, де навчаються виключно учні старших класів – в м. Червоноград Львівської області і профільний ліцей в м. Славута Хмельницької області.

Університет Нью-Гемпшир - фото LinkedIn
Університет Нью-Гемпшир - фото LinkedIn

"Одним з вагомих плюсів таких закладів є ще й зведення до мінімуму поширених сьогодні випадків булінгу. У більшості випадків подібні факти виникають в туалеті між учнями середніх класів і старших класів. При розподілі дітей в окремі заклади, це зменшить кількість таких випадків", - додає Наталія Піпа.

Школярі. Фото: Фокус.
Школярі. Фото: Фокус.
Школярі. Фото: Фокус.

Кардинальною ж "американською" відмінністю є те, що в США немає і ніколи не було шкіл в кожному селі. І добре всім відомий жовтий шкільний автобус і є головним символом перевороту в системі освіти, доставляючи дітей до школи.

Головна перевага такої моделі у тому, що чим крупніша школа, а відповідно і більше фінансування, тим більше предметів на вибір у закладі можна заснувати.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

Україна перейме і ще одну "Нью-Гемпширську" інновацію.

"Тести, які випускники здають при вступі у виші, там теж дуже схожі на наше ЗНО. Єдина відмінність, яку ми зараз запроваджуємо, що, обираючи коледж, ти дивишся яка вага предмету – де треба математику на складнішому рівні знати, де, навпаки, гуманітарний, з якого предмету тобі треба складніший рівень здавати, щоб отримати більшу кількість балів", - наголошує нардеп.

Саме з цього навчального року 2021-2022 р. в Україні мала впроваджуватися дворівнева математика, але не була введена через пандемію.

Загалом же, програма Нової шкільної освіти передбачає введення "рівневої" моделі.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

Для вчителів – жорсткий "фейс-контроль" і тренінги

Діють у штаті США Нова Англія є і жорсткі стандарти для викладацького складу шкіл.

"Щоб стати вчителем, потрібно відповідати певним критеріям – вимогам щодо знання свого предмета, методики і вміння її застосовувати, а також вони мають отримати ліцензію. Щороку – проходити підтвердження ліцензії, а кожних 3 роки – підвищення кваліфікації", - ділиться з нами секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Крім того, система Нью-Гемпшира передбачає і ретельну перевірку для вчителів при прийомі на роботу – зокрема, і на вживання наркотиків та навіть пунктуальність.

Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук
Наталія Піпа, Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук

"Обов'язково перевіряють, чи немає кримінального минулого, чи не вживає алкоголь або наркотики, чи немає на нього скарг, чи не спізнюється на роботу. Наразі у нас такої перевірки немає, але вже про це розмови йдуть – є дискусії про це", - відзначає Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Разом з цим, з 1 вересня в Україні стартує етап з перенавчання вчителів закладів що цього року запрацюють у перепрофільованому "гімназійному" режимі.

"Їх вчать, як робити інтегровані курси, як перевести знання в компетенції та іншим навичкам. Інститути післядипломної педагогічної освіти зараз готують ці тренінги. Фактично це мало б вже бути проведено, але через ковід та зміну команди Міністерства освіти це не сформовано вчасно", - підкреслює спікер.

Школа, фото: Zirkova40 Facebook
Школа, фото: Zirkova40 Facebook

Ми і надалі слідкуватимемо за змінами у сфері освіти, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.